Фактори, що визначають ефективність роботи холодильної установки, поділяються на:




1. Хладагент.
Купуючи нове холодильне обладнання, до 99% вітчизняних підприємств обирають між аміаком і фреоном.
Якщо нещодавно для використання рекомендували фреони групи гідрофторвуглеродів (R134a, R404, R507) як такі, що не призводять до руйнування озонового шару, то тепер відомо, що ці фреони є, по суті, парниковими газами. Отже, ця група фреонів вже заборонена до використання в країнах ЄС.





Ніде правди діти, деякі холодильні цехи родом з минулого століття можуть так виглядати.
Проте є й інші приклади, як-от один з проєктів GEA для заводу морозива ТМ «Рудь» (Житомир): аміачна компресорна цього заводу є обов‘язковим пунктом екскурсії підприємством 

На фото: холодильне обладнання GEA в компресорній АТ «Житомирський маслозавод» (ТМ «Рудь»)