Які критерії варто врахувати, обираючи холодильне обладнання для підприємства?
Фактори, що визначають ефективність роботи холодильної установки, поділяються на:
📍базові – закладаються на етапі проектування і будівництва (тип хладагента, компресорів, конденсатора)
📍експлуатаційні – проявляються в процесі експлуатації обладнання (як-от регулювання тиску конденсації, контроль вмісту холодильної системи, дисципліна персоналу, регулярність сервісу).
🔎 Зупинімося на базових факторах.
1. Хладагент.
Купуючи нове холодильне обладнання, до 99% вітчизняних підприємств обирають між аміаком і фреоном.
Якщо нещодавно для використання рекомендували фреони групи гідрофторвуглеродів (R134a, R404, R507) як такі, що не призводять до руйнування озонового шару, то тепер відомо, що ці фреони є, по суті, парниковими газами. Отже, ця група фреонів вже заборонена до використання в країнах ЄС.
🌎 Світовий тренд – використання природних хладагентів: аміаку, вуглекислоти, вуглеводороду.
📈 Аміак має абсолютну перевагу за енергоефективністю. В будь-якому режимі, з будь-якими типами компресорів.
💰Вартість 1 кг фреону перевищує ціну 1 кг аміаку більш ніж в 20 разів. Ціна фреону щороку продовжує зростати.
🙈 Стереотипи. Нерідко замовників лякає саме слово «аміак», а уява малює похмурі темні приміщення, де важко дихати і небезпечно перебувати ⛔️
Ніде правди діти, деякі холодильні цехи родом з минулого століття можуть так виглядати.
Проте є й інші приклади, як-от один з проєктів GEA для заводу морозива ТМ «Рудь» (Житомир): аміачна компресорна цього заводу є обов‘язковим пунктом екскурсії підприємством 🤗
На фото: холодильне обладнання GEA в компресорній АТ «Житомирський маслозавод» (ТМ «Рудь»)